Waarom helpen?

We horen best wel eens kritische geluiden over ontwikkelingswerk. En ja, er zijn dingen die misgaan. Er komt geld in de verkeerde handen. Er zijn projecten die opeens stoppen, of bij vertrek van de hulpverlener niet levensvatbaar zijn.
Maar als het allemaal zo gemakkelijk was, dan was dat misschien allemaal niet gebeurd. Het blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn.
Afgelopen zaterdag sprak ik een blanke Namibische vrouw. Ze gaat komende zomer trouwen met een Nederlandse man en gaat in Nederland wonen, mits het IND haar aanvraag goedkeurt.
Ze vroeg of ik me er wel van bewust was dat de cultuur voor een belangrijk deel uitmaakt hoe goed of slecht de mensen het in Afrika hebben.
Het gaat voor een deel om het volgende: Als een familielid werk en inkomen heeft, moet dat inkomen gedeeld worden met de familie, wat ook werkelijk gebeurd. De financiële prikkel om te gaan werken neemt daardoor gigantisch af. De hele familie teert dus op één inkomen. Natuurlijk is elkaar helpen prima, maar de andere kant van teren op een ander heeft zo zijn negatieve gevolgen.
Nu is het probleem van veel landen in Afrika het HIV/Aids virus. Ook in Namibië is dit een oorzaak van veel sterfte. Hierdoor zijn er veel wezen.
De zorg van veel van deze weeskinderen komt vaak op opa’s/ oma’s, ooms/ tantes of verdere familie neer. Als het al lukt om de kinderen naar school te sturen, blijft gezonde voeding, thuis leren, aandacht en ontzettend veel meer vaak achterwege. Daarentegen overkomen de onderstaande nare dingen veel kinderen. Daarom gaan we helpen.

Orphan vulnerable child = Verweesd kwetsbaar kind

O
Opressed
verdrukt
V
Violence
geweld
C
Critized
Cry
Bekritiseerd
huilen
R
Raped
verkracht
U
Unhappy
Unhealthy
Ongelukkig
ongezond
H
Hungry
hongerig
p
Punesed
Parentless
Poor
Gestraft
Ouderloos
Arm
L
Lonely
alleen
I
Ignored
genegeerd
H
Humiliated
Hurt
Vernederd
gepijnigd
N
Neglected
verwaarloosd
L
Lonely
alleen
A
Abused
misbruikt
e
Embrassed
beschaamd
d
Disown
verloochend
n
Neglected
verwaarloosd
R
Rejected
verworpen






A
Accused
aangeklaagd






B
Beaten
geslagen






L
Lost
verdwaald






e
Excluded
buitengesloten




















De bijeenkomst waar care-givers uit de praktijk over kinderen vertelden.

De omgeving waarin veel kinderen opgroeien.

Reacties