Een week naar Kaapstad

Prachtige zonsondergang in Kamieskroon

Woensdagavond zijn we uit Okahandja vertrokken. De eerste nacht hebben we geslapen in Windhoek, om donderdag vroeg met een grote auto en een aanhanger te vertrekken voor een rit van 1000km, naar Kamieskroon in Zuid Afrika. Het eerste stuk, tot Rehoboth is het nog donker. We hebben honderden tegenliggers op dat stuk. Allemaal forenzen, die elke dag tussen Rehoboth en Windhoek op en neer rijden, om in Windhoek te gaan werken. Tijdens de hele rit komen we niet zoveel auto’s tegen. 
Het is eerst even wennen aan de vreemde auto, maar hij rijdt wel lekker door en van de aanhanger merk je niks. Gelukkig zit er een werkende airco in en cruise-control.
Waarom zo’n grote auto en een aanhanger mee voor de rit naar Kaapstad? Op de terugweg nemen we huisraad en spullen mee van Hartmut en Anneke (onze dochter), die binnenkort naar Malawi verhuizen. Wil je meer weten wat ze gaan doen, dan klik je hier.
Als ze terugkomen uit Malawi, gaan ze, zoals de plannen nu zijn, in Windhoek wonen. Wij nemen de spullen die ze niet mee kunnen nemen naar Malawi en toch willen houden, mee naar Windhoek.
Hoe breng je die 1000km door?
·         Opletten op het verkeer
·         Een heel enkele keer een vrachtauto inhalen
·         Kijken naar de farms die je soms ziet
·         Kijken hoever je de weg kunt zien
·         De tijd opnemen hoe lang het duurt dat de auto die je in de verte ziet aankomen, bij je is
·         Je afvragen wat die rode band daar in de verte op de bergen als bron heeft.
·         En natuurlijk elke 10 km het bordje dat de afstand tot de volgende plaats aangeeft.
Na 501 km moeten we tanken en wat eten, wat we in 20 minuten doen in Keetmanshoop. Dan gaat het weer verder, richting de grens, tussen Namibiƫ en Zuid Afrika. 300km verder, net voor de grens, tanken we opnieuw, omdat de prijs van de benzine hier lager is dan in Zuid Afrika.
Bij de grens is het niet druk. Stempels halen, papieren invullen en de Oranjerivier over. Dan de Zuid Afrikaanse grenspost. Ook daar geen problemen. In 20 minuten is de grens gepasseerd.
Nog een 200km en dan zijn we in Kamieskroon, waar we slapen.
Zullen we in Springbok stoppen om geld te pinnen en te eten? Ach, het is nog vroeg, en in de shop in Kamieskroon is een geldautomaat.
We komen aan in Kamieskroon, bij een leuk huisje, waar we de auto en de aanhanger binnen het hek kunnen parkeren. Een heerlijk plekje, klik hier maar!
Maar we moeten eten, dus gaan we op pad naar de shop. Lopend, want het is vlakbij. Maar de Rabo-pas en de creditcard werken niet in de geldautomaat. En Namibische Dollars accepteren ze niet. En verder is er niks open, zoals blijkt na een rondje te hebben gelopen.
Bij Kuiervreugde wil Peet Kruger nog wel wat worstjes en eieren klaar maken blijkt later, maar dan hebben we ons al verzoend met het eten van de broodjes (gekocht in Keetmanshoop), met heel iets boter, jam en suiker, wat we in Keetmanshoop niet opgegeten hebben.
Kamieskroon oogt levendiger dan 8 jaar geleden, gelukkig.
We hebben een heerlijke avond, genietend van de ondergaande zon, het rappe Afrikaans van de eigenaresse, de inhoud van het gesprek, een heerlijke douche en een lekker bed.
Op vrijdagmorgen staan we om 8 uur bij Kuiervreugde, voor het ontbijt. Dat wordt lekker voor ons klaargemaakt en wij eten lekker.
Voor vandaag zijn er nog 500km over tot Kaapstad, die we met een korte tankstop in Piketberg, vlot volbrengen. Op dit stuk komen we vanuit de Kamiesbergen, langzaam in de meer en meer groenere wereld, waar landbouw bedreven wordt. Fruitteelt is er rond de Olifantsrivier, met de stuwdammen bij Clanwilliam en de bevloeiing-kanalen.
Na de Piekenierskloofpas komen we in het graangebied.
Van verre zien we de Tafelberg liggen, wat ook misleidend is, want je denkt dat je er bijna bent. Gelukkig hebben we een routeplanner, die we trouw volgen, ondanks dat we weg bekend is. Zo slaan we op aanwijzing van de routeplanner een afslag te laat af, zodat we door een smal tunneltje, langs het station, met door taxibusjes overvolle smalle straatjes in Wijnberg, Kaapstad arriveren. We zijn veilig aangekomen in Kaapstad.
Rijen tegenliggers tussen Windhoek en Rehoboth

Kaarsrechte wegen, door een bijzonder landschap
De kroon op de Kamiesbergen: Kamieskroon
Grote auto en prachtig huisje




Reacties