De context van ons werk in Namibië

Afrika voor beginners zeggen sommigen. Een land 20 keer zo groot als Nederland, met 2,5 miljoen inwoners, waarvan de meesten in de hoofdstad Windhoek of in het noordelijke Ovamboland wonen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van water is de bevolkingsdichtheid in het zuiden 0,5 inwoner per km2 tot 22 inwoners per km2 in het hoge noorden.
Het maakt niet uit of je in het dichter bevolkte noorden of in het bijna lege zuiden woont, HIV/ aids heeft overal toegeslagen in Namibië.


Enorme afstanden tussen de Care-points

Christ’s Hope heeft op 4 plekken in het land care-centra. Keetmanshoop in het zuiden, Rehoboth en Okahandja in het centrum en Oshikuku in het hoge noorden. Is het hele land hiermee afgedekt? Nee, maar de capaciteit is beperkt en wat ze doen willen ze graag goed doen met de beperkte middelen.
Op een care-centrum zijn maximaal 5 groepen kinderen van maximaal 10 personen, ingedeeld in care-groepen. De leeftijd van de kinderen varieert van 6 tot 18 jaar. Deze groepen worden begeleid door een care-giver. Hij of zij helpt bij het maken van huiswerk, geeft bijbellessen en persoonlijke aandacht.
Alleen kinderen die besmet zijn met HIV/Aids of in de familie HIV/Aids hebben, komen in aanmerking voor inschrijving in het care-centrum. Bovendien moet er een sponsor zijn voor het kind.
Op het care-centrum is er ook de mogelijkheid om te douchen, wat thuis zelden het geval is.
De kinderen gaan in de regel van 7 tot 1 naar school. Daarna komen de kinderen op het care-centrum, waar ze eerst even lekker spelen en daarna samen met de care-giver een warme maaltijd genieten. Daarna gaan ze in de care-rooms verder met het programma.
Op vrijdagmiddag is er vaak een actief programma, met zingen en dansen, sport of andere actieve onderdelen. In de ochtenden bereiden de care-givers hun lessen voor of brengen ze huis- of school-bezoek. Van deze bezoeken worden rapporten gemaakt, die in het leerling volgsysteem komen.
Joke is de afgelopen tijd bezig geweest om onder andere dit leerling volgsysteem op volledigheid te checken.
Ties heeft op vele manieren geholpen om met techniek de programma’s mogelijk te blijven maken.
We hebben heel veel beleefd, veel geleerd, zijn klaar om verder te gaan, maar er zullen nog veel uitdagingen volgen. Maar nu eerst een paar weekjes in Nederland.
Een nieuwe keuken, helemaal gemaakt vanuit plaatmateriaal

Van het hoge noorden, tot in het zuiden van Namibië zijn care-points van Christ's Hope

Reacties